SYMTOPMER PÅ STOFSKIFTEPROBLEMER

E af de vigtigste dele af vores krop er den lille skjoldbruskkirtlen - et lille nærmest sommerfugle-formet organ, som er placeret i halsen med den vigtige funktion at påvirke kroppens hormonbalance, altså vores stofskifte.
Flere end 250.000 tusine dansker lider af problemer med stofskiftet, og det kan gå hen og blive alvorligt, hvis det ikke bliver opdaget i tide.

Følgende 17 tegn er beskrevet på msn.com:

 1. DU FØLER DIG TRIST OG DEPRIMERET
  Lider du af for højt eller lavt stofskifte (metaboliske lidelser) kan det have stor indflydelse på dit humør, fordi sygdommen gør, at du producerer for lidt af lykkehormonet serotonin. 
  Er det tilfældet, bør du tænke over, hvor ofte du føler sig deprimeret, og om der er nogen særlig grund til det. At du føler dig deprimeret som kvinde, kan nemlig også være et konsekvens af andre ting, som fx at du bruger et forkert P-pille-mærke, der sænker østrogen-niveauet.

 2. DU HAR TØR HUD OG SKRØBELIGE NEGLE
  Er din hud tør og irriteret, kan det være et tegn på lavt stofskifte. Cellerne fungerer ikke optimalt hos patienter med lavt stofskifte, og det kan blandt andet ses på hår, hud og negle. Dårlige celler påvirker også hvor meget du sveder. Lavt stofskifte går ind og bremser svedproduktionen, og du kan opleve, at dine håndflader og fodsåler aldrig bliver svedige.
 3. MUSKELKRAMPER, SVAGHED ELLER SMERTER I LEDDENE
  Når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer optimalt, er det vanskeligtat danne  muskelmasse, og musklerne fungerer ikke, som de skal. Så hvis du har smerter i arme, ben eller fødder uden grund (altså hvis du ikke er skadet eller har slået dig), kan du opleve, at din skjoldbruskkirtel ikke producerer nok hormoner. Over tid kan det betyde, at de nervebaner, som sender signaler til hjernen, bliver beskadiget. 

 4. DU ER TRÆT HELE TIDEN
  Kronisk træthed er et typisk tegn på lavt stofskifte. Højt stofskifte betyder modsætningsvis, at forbrændingen går hurtigt, og at du har energi i kroppen. Med lavt stofskifte er det helt normalt at føle sig træt konstant, så hvis du oplever, at du over en længere periode er særligt træt, selvom du får din normale søvn, bør du gå til lægen og få tjekket dit stofskifte.

 5. HÅRTAB
  Hvis du pludselig opdager, at du taber mere hår, end du plejer, kan det være et tegn på, at der er noget galt med din skjoldbruskkirtel.
  Hårtab er ikke blandt de mest almindelige symptomer, men ifølge British Thyroid Foundation, kan det være et vigtigt tegn på både højt og lavt stofskifte.

 6. FÅR DU MERE ELLER MINDRE LYST TIL MAD, KAN DET VÆRE ET TEGN PÅ LAVT STOFSKIFTE
  Selvfølgelig er det normalt at være ekstra sulten, efter at du har trænet. Men hvis du hele tiden føler, at du har brug for mere mad, kan dette være et tegn på diabetes eller stofskifteproblemer.

 7. HUMØRSVINGNINGER OG IRRITABILITET
  Hvis din skjoldbruskkirtel producerer for meget hormon, er det normalt, at alle kroppens funktioner arbejder hurtigere. Derfor er det ikke overraskende, at et af de typiske tegn på højt stofskifte er angst, nervøsitet, irritabilitet og humørsvingninger.

 8. DU HAR SVÆRT VED AT KONCENTRERE DIG
  Skjoldbruskkirtlen påvirker hele kroppen og derfor også hjernen. Undersøgelser har vist, at hvis skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner, kan det skade din mentale sundhed og gøre, at du har sværere ved at koncentrere dig, føler dig mere forvirret og glemsom.   

 9. DIN PULS DALER
  De hormoner som skjoldbruskkirtlen producerer påvirker også hjertet. Når skjoldbruskkirtlen er overaktiv, øger det forbrændingen, og din puls stiger. Hvis skjoldbruskkirtlen derimod er underaktiv, slår hjertet langsommere. 

 10. UFORKLARLIGT VÆGTTAB ELLER VÆGTØGNING
  En af de mest almindelige tegn på at skjoldbruskkirtlen ikke fungerer ordentligt er, at du tager på i vægt. Problemer med at tabe ekstra kilo er også typiske tegn på for lavt stofskifte. Hvis det derimod er meget let for dig at tabe dig, kan det være et tegn på for højt stofskifte. 

 11. KOLDE HÆNDER OG FØDDER
  Når din skjoldbruskkirtel producerer for lidt hormon bremser det omløbet i kroppen, som så producerer mindre energi. Det gør, at du hurtigt føles kold og fryser om især hænder og fødder. 

 12. HÆVET HALS OG SNORKEN
  En hævet hals er det mest tydelige tegn på, at noget kan være galt. Dette kan ske, både hvis du har for højt eller for lavt stofskifte. Hævelsen kan også skyldes halsbetændelse eller i den mere alvorlige ende kræft i skjoldbruskkirtlen.
  Hvis du har meget lavt stofskifte vil kroppen typisk holde på vandet, så dine hænder, fødder eller ben vil hæve op. 

 13. UREGELMÆSSIG MENSTRUATION
  Uregelmæssig menstruation er et typisk tegn på, at du som kvinde har problemer med dit stofskifte. Lavt stofskifte kan gøre, at din menstruation varer længere og er kraftigere. Højt stofskifte gør modsat, at du bløder mindre og i kortere tid. 

 14. DU ER FORSTOPPET
  Ved lavt stofskifte sænkes forbrændingen, og det gør, at man bliver forstoppet. De almindelige kropsfunktioner går simpelthen langsommere end normalt, fordi kroppens celler ikke får nok hormoner.

 15. UREGELMÆSSIGE SØVN
  Det er ikke normalt at føle, at du har brug for at sove flere timer i løbet af dagstimerne hver dag. Men kronisk træthed er hverdagskost for dem, som lider af lavt stofskifte. Lider du derimod af højt stofskifte, kan du have svært ved at falde i søvn. Nervesystemet arbejder på højtryk, og det gør det svært at finde ro.

 16. HØJT BLODTRYK
  For højt blodtryk er et symptom, ikke mange forbinder med problemer med stofskiftet. Både for højt og for lavt stofskifte er blevet sammenkædet med forhøjet blodtryk.

 17. HAR DU PROBLEMER MED AT BLIVE GRAVID? SÅ KAN DET OGSÅ SKYLDES STOFSKIFTEPROBLEMER
  Problemer med stofskiftet kan gøre det vanskeligt for kvinder at blive gravide. Hvis dit hormonniveau er lavt kan det betyde, at du som kvinde ikke får regelmæssig ægløsning. Undersøgelser viser, at op til fem procent af de kvinder, som har svært ved at blive gravide, lider af for lavt stofskifte. Hvis de så bliver gravide og får børn, skal de nyfødte også testes for lavt stofskifte. 

 

Retur til oversigt

 

 

cri_graabold

FeetBack
Genuavej 30
2300 Kbh S
Tlf: 50 57 23 14
info@feetback.dk

Åbningstider
Vejledende:
Mandag 11-17
Tirsdag 8-15
Torsdag 11-17
Fredag 8-15

Tidsbestilling
info@feetback.dk
Tlf: 50 57 23 14
Tlf-tid: kl.12-12.45

Persondata
Samtykke

Referencer anbefaling

Baggrundsstof
- forstå din krop og forstå din behandling
paratviden

FeetBack arbejder med Z-Health, der med udgangspunkt i stimulering af nerveforbindelser mellem hjerne og krop kan optimere kropsfunktion og mindske smerte.

FreDagsTip

YouTube GYM

Livestream GYM

Outdoor GYM

Gys og Gus

Sauna Salus