Gys og gus

Hvad betyder vinterbadning (det kolde gys) og en tur i sauna (måske med gus), for dit daglige velbefindende. Det har jeg forsøgt at samle op på med artikler og science fra nær og fjern.

gysgusbog

Bogen "Gys & Gus" - læs mere HER

 

Forskning/science:

 • Rhonda Patrick, Ph.D. giver en 45-minutters præsentation på hjerte-topmødet 2019 i Little Rock om, hvordan brugen af saunaen er opstået som et middel til at øge levetiden og forbedre det generelle helbred baseret på overbevisende data fra observations-, interventionelle og mekanistiske undersøgelser.

 • How Sauna Use May Boost Longevity - Youtube

 

GYS (koldt vand og isbad)

 • Vinterbad - er det farligt?
  For uerfarne vinterbadere kan kuldechokket reducere hjernens blodtilførsel op til 75%. Hjertet begynder at slå hurtigere og blodtrykket stiger. I værste fald risikerer du at besvime.
  Når kropstemperaturen når under 35°, og kroppen taber mere varme end producerer, opstår en nedkølingsproces  "hypotermi". Arme og ben bliver følelsesløse, stive og lammede, og der opstår øget risiko for bevidstløshed og hjertestop.

 • Vinterbadning er i princippet for alle raske personer, men har du hjerteproblemer, eller for højt blodtryk, bør du søge godkendelse ved egen læge først.
  Vent med at vinterbade, hvis du er er forkølet, har feber eller generelt føler dig utilpas (gælder også medicin og alkohol).
  Den lave vandtemperatur skaber et akut kuldechok og sætter kroppen på overarbejde, for at holde kroppens temperatur og funktioner kørende under ophold i det kolde vand - blodkar trækker sig sammen, så blodet løber til de indre organer. 
  Når du stiger op af vandet, udvides blodkar igen og blod pumpes rundt i kroppen - det  kan opleves som en dejlig varm fornemmelse.
  Hjernen frigiver signalstoffer - du føler et "kick" og velvære.
  Vinterbadning menes at styrke kredsløb og immunforsvar.

 • Hvis man bliver i vandet omkring 20 sekunder, nærmer huden sig samme temperatur som vandet, og endorfinerne gør, at man ikke længere mærker kuldesmerten så intenst - så bliver vejtrækningen roligere.

 • Hvis temperaturen i luft og vand er den samme, så opleves det som nemmere at vinterbade. Jo større forskel der er på de to temperaturer, jo større chok vil kroppen få.

 • Kuldechokket giver et hormonkick - der booster humør, energi og fysisk velvære. Som tilvænningen til kulden gradvist opnås, vil kroppen selv kalde på "det glade endorfin-kick".

GUS - (Sauna og varme)

 

CR_hue

- Og ja, jeg er selv entusiastisk vinterbader, sauna-gusmester og indehaver af min egen sauna - Sauna Salus  :-)

Jeg medvirker bl.a. her:

 

cri_graabold

FeetBack
Genuavej 30
2300 Kbh S
Tlf: 50 57 23 14
info@feetback.dk

Åbningstider
Vejledende:
Mandag 11-17
Tirsdag 8-15
Torsdag 11-17
Fredag 8-15

Tidsbestilling
info@feetback.dk
Tlf: 50 57 23 14
Tlf-tid: kl.12-12.45

Persondata
Samtykke

Referencer anbefaling

Baggrundsstof
- forstå din krop og forstå din behandling
paratviden

FeetBack arbejder med Z-Health, der med udgangspunkt i stimulering af nerveforbindelser mellem hjerne og krop kan optimere kropsfunktion og mindske smerte.

FreDagsTip

YouTube GYM

Livestream GYM

Outdoor GYM

HeatBack

Sauna SalusGys og Gus

Bogen "Gys og Gus"

Gusmester (DKG)