Arvæv - behandling

Ved en operation skæres gennem flere hudlag. Hvert hudlag består fibre og under den efterfølgende helingsproces vokser fiberlagene sammen på kryds og tværs af hinanden. For at ensrette fibrene og undgå at arret bliver hårdt, og hud og bindevæv uelastisk, er det vigtigt at lave øvelser og behandle huden så snart sårskorper falder af og arret helet.
Ar -og især gamle ar, kan være neurologisk aktive. Det kan få betydning for kroppens bevægelighed og din oplevelse af smerte. Vær opmærksom på, at din hjerne kan opfatte tatoveringer som ar.

Arvævsbehandling kan:

 • øge bevægelighed af arret
 • mindske spænding og hævelse i det opererede område
 • mindske smerter andre steder i kroppen end omkring arret
 • øge blodgennemstrømning og ledning af nervesignaler

Vejledning til egen behandling af arvæv
Lav behandlingen på tør hud (uden creme). Indtil arret er helet op, er det er vigtigt at du er blid og ikke trækker siderne af arret fra hinanden, så helingen ødelægges.

Udfør behandlingen 1-2 gange dagligt og fortsæt indtil arvævet er bevægeligt, og ikke generer dig mere.

 1. Placer en finger på hver side af arret og skub dem mod midten fra side til side, som et "Z", 10 gange.
 2. Sæt 2 fingre på arret og træk dem fra hinanden i arrets længderetning 10 gange.
 3. Tryk en finger ned i arvævet og lav en cirkelbevægelse 10 gange. Flyt fingeren en fingerbredde, tryk ned, og gentag cirkelbevægelsen 10 gange. Arbejd hele arret igennem.
 4. For at stimulerer sensorisk kan du køre forsigtigt med en ren blød neglebørste eller tandbørste over arret og området omkring - 20 gange.

 
Bevæg området omkring arret godt igennem hver dag.
Elastisk tape kan sættes i zig zag over arret for at opnå et stræk i vævet - på apoteket kan du spørge efter forskellige typer arplaster.

OBS! Hvis arret bliver varmt, rødt og hævet, kan det være tegn på infektion, og så skal du kontakte læge eller akuttelefonen, ring 1813.

OneTool FeetBack anvender bl.a Heskiers OneTool  i behandling af arvæv samt kinesiotape.
 

ØDEM

Omkring 60% af kroppens vægt udgøres af væske og der sker en konstant veksling mellem blodkar og det omkringliggende væv. Ødem er en forøgelse af væske i kroppens væv og ses ofte i underekstremiteter omkring anklerne.

I kroppen findes et netværk af lymfekar, der indbyrdes er forbundet og i deres forløb følger venerne. Lymfekar består af glat muskulatur som trækker sig sammen i langsom rytmisk bevægelse og fører lymfen fremad/opad til et område omkring kraveben, hvor lymfen udtømmes i venesystemet.

The Lymph and Vein Connection:

Hævede fødder og ben kan skyldes nedsat aktivitet. Når blod og lymfevæske skal transporteres retur til lunger/hjerte, hjælper venepumpen væsken på vej. Når musklerne i underben arbejder, masserer de veneklapper i benene. Dette forhindrer tilbageløb.
Bevægelse af fødder og ben hjælper derfor blod og lymfevæske opefter og dette kaldes for venepumpen. Bliver denne "pumpe" ikke brugt, vil blodet samle sig i benene og der vil sive væske ud af venerne - ødem. 
Det er vigtigt at holde kroppen og venepumpen i gang, men ved nedsat mobilitet i underben kan massage og lymfedrænage være en hjælp til hævede ben.

Hvordan foregår lymfedrænage?
Teknikken er en pulserende, let, rytmisk massage, som sikrer, at vævet lige netop kan bevæges. Derved skubbes lymfevæsken gennem lymfekar og lymfeknuder.
Lymfe-drænage virker afstressende da behandlingen afslapper det sympatiske nervesystem (vores stressnervesystem).
Reaktioner på drænage kan være forskellige fra person til person, men spænder over: 

 • stort energiniveau
 • træthed
 • øget tarmfunktion og øget vandladning da behandlingen frigør kroppens affaldsstoffer, så det hensigtsmæssigt at drikke vand efter behandling

OBS! Ødemer kan også skyldes sygdom, hvorfor man selvfølgelig bør konsultere egen læge, hvis man gennem længere tid er generet af ødemer.

Ønsker du vejledning/behandling af arvæv eller ødem,
er du meget velkommen til at henvende dig hos FeetBack
 

cri_graabold

FeetBack
Genuavej 30
2300 Kbh S
Tlf: 50 57 23 14
info@feetback.dk

Åbningstider
Vejledende:
Mandag 11-17
Tirsdag 12-15
Torsdag 11-17
Fredag 8-15

Tidsbestilling
info@feetback.dk
Tlf: 50 57 23 14
Tlf-tid: kl.12-12.45

Persondata
Samtykke

Referencer anbefaling

Baggrundsstof
- forstå din krop og forstå din behandling
paratviden

FeetBack arbejder med Z-Health, der med udgangspunkt i stimulering af nerveforbindelser mellem hjerne og krop kan optimere kropsfunktion og mindske smerte.

Foot Camp

Gys og Gus